Uspješno održana vježba “Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo”.

    U petak, 25. oktobra 2013. godine, od 09:00 do 10:00 sati na području Međunarodnog aerodroma Sarajevo, održana je vježba pod nazivom “Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo”.
    Riječ je o simuliranju udesa aviona B737 sa 45 putnika i članova posade, koji se srušio na područje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tačnije na lokalitet vatrogasnog poligona sarajevskog Aerodroma.
    Akcije koje su poduzimane sukladne su Planu mjera i postupaka u izvanrednim situacijama i podrazumijevaju angažman uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Profesionalne vatrogasne brigade - Jedinica Aerodrom i Jedinica Stup, Policijskih snaga Kantona Sarajevo, Granične policije BiH- Jedinica JGP Aerodrom Sarajevo i Oružanih snaga BiH, tačnije Helikopterske jedinice.
    Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine. Simulacija nesreće i cjelokupna vježba za cilj ima provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama (Emergency Plan).
    Štab akcije koji je sve vrijeme pratio ovu vježbu, istu je ocjenio uspješnom, te je pohvalio spremnost, koordinaciju i saradnju svih učesnika, koja se i ovoga puta pokazala na visokom nivou.